Custor » Specials » Aluminiumlegeringen
Levenslang het einde vrezen is erger dan eens sterven

Aluminium van erts tot vliegtuigbouw

Het succes van aluminium is gefundeerd op de gunstige combinatie van gewicht, sterkte, bewerkbaarheid en corrosievastheid. Het is een product van de twintigste eeuw en het laatste constructie-metaal dat ontwikkeld is. Het is op staal na het meest gebruikte metaal en de aluminium houdende ertsen zijn praktisch onuitputtelijk, ze vormen 8% van de aardkorst en het aluminium is honderd procent recyclebaar. Bepaalde producten zoals vliegtuigen zijn zonder aluminium niet denkbaar.

Van bauxiet tot aluminium

Aluminium komt voor als verbinding met zuurstof en andere elementen. Het is op siliciumoxide (zand) na de meest voorkomende verbinding op aarde. De aardkorst bestaat voor 8% uit aluminium houdende grondstoffen. De productie van aluminium bestaat uit twee aparte industrieën, namelijk winning van aluinaarde uit bauxieterts en winning van aluminium uit aluinaarde. De eerste is gevestigd bij de vindplaats en de tweede aan de kust in de nabijheid van een waterkrachtcentrale (wat in 60% van de industrieën het geval is) of zoals in Nederland bij een aardgasbron. Aluminium is het laatste constructie metaal dat ontwikkeld is, pas in de 20ste
eeuw werd het op industriële schaal toegepast en is op staal na het meest gebruikte metaal ter wereld.

Aluminium kneedlegeringen

Zuiver aluminium is zwak en wordt gelegeerd met elementen om sterkte te genereren. Aluminiumlegeringen hebben een gunstige sterkte-gewicht verhouding, goede corrosievastheid, goede bewerkbaarheid, uitstekende koud-taaiheid en goede lasbaarheid. Sommige moderne legeringen zijn sterk als staal. We onderscheiden kneed- en gietlegeringen. In dit artikel worden de kneedlegeringen behandeld.

Aluminium gietlegeringen

Er zijn in theorie een ongelimiteerd aantal aluminium kneed- en gietlegeringen te bedenken, in de praktijk zijn er circa 100 stuks waarvan circa 25 legeringen 90% van de markt bedienen, de rest is voor bijzondere toepassing zoals vliegtuigindustrie, ruimtevaart en andere hightech industrie. Het aluminium is nog maar een eeuw op de markt en is al die tijd een groeimarkt geweest. Zonder aluminium waren veel technische ontwikkelingen moeizaam verlopen of niet op commerciële schaal van de grond gekomen zoals bijvoorbeeld de vliegtuigindustrie.In dit artikel worden de gietlegeringen behandeld.
Van bauxiet tot aluminium

Van bauxiet tot aluminium

Aluminium komt voor als verbinding met zuurstof en andere elementen. Het is op siliciumoxide (zand) na de meest voorkomende verbinding op aarde. De aardkorst bestaat voor 8% uit aluminium houdende gro…
Gepubliceerd door Custor op 04-12-2012, laatst gewijzigd op 04-12-2012. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Zie de bronnen bij de artikelen
Schrijf mee!