Custor » Specials » Antropologie
Levenslang het einde vrezen is erger dan eens sterven

Niet wie maar wat is de mens

Door klimaatverandering evolueerde de mens uit de boomprimaten en verloor zijn primatenvacht om te kunnen afkoelen door zweten. Onze ogen zitten niet aan de voorkant omdat we een roofdier zijn. Religie ontstond om het onbekende te verklaren, de wetenschap neemt die taak over. Schoonheid blijkt onze gids te zijn en uit winterdepressie door te weinig licht blijkt dat Noord-Europa niet onze natuurlijke habitat is en de illusie van onze vrije wil wijst ons er op wat we zijn.

Waarom de mens is ontstaan

“Niet voor niets heeft de mens zijn ogen aan de voorkant als een roofdier, het is een roofdier”. Het is een cliché die regelmatig in discussies te horen is en waar blijkbaar hele volkstammen in geloven. Wij hebben onze ogen niet aan de voorkant omdat we van
nature een roofdier zijn, de werkelijke reden is veel interessanter.

Geheim van de naakte mens

Dat we vroeger een vacht hadden is duidelijk, onze haarinplant is minstens zo dicht is als van onze neven de Chimpansees. De kou zet onze haren rechtop, maar de haren zijn te dun en te kort om een vacht te vormen met isolerende lucht. De theorieën ontwikkeld om het verdwijnen van onze primatenvacht te verklaren luiden: Het dragen van “kleding”; de controle over het vuur of een nautische fase van de mens.

Aboriginals en het ontstaan van religie

Religie (geloof) begint bij angst voor het onbekende. Natuurvolkeren leven in evenwicht met een natuurlijke omgeving en staan nog dicht bij hun dierlijke voorouders. Hun geloof (mythologie: het geheel van mythen van een religieuze traditie) ontstaat door de oerangst voor het onbekende, als je niets weet dan ben je bang dat bij onweer de hemel op je hoofd valt. Het geloof geeft “antwoorden” op vragen als: “Hoe, Wie, Wat en Waarom van de schepping”. Het bevat ook de leefregels om als groep te overleven.

In de overgang van geloven naar weten

Jammer dat van de illusie ‘eeuwig te leven’ uit onze jeugd weinig over is en er bij velen het negatieve gevoel van een ‘kort en misschien zelfs zinloos bestaan' voor in de plaats komt. Tobben over de manier waarop de mens aftakelt naar z'n einde toe. Het leven is 'n race van luier naar luier. De mens verandert snel na zijn studietijd, toen de toekomst nog bol stond van beloftes. Geloof, mythologie is de voorloper van de wetenschap.

Wat is schoonheid?

Er stapte een jonge vrouw de wachtkamer binnen, ze kwam uit het niets, uit de dimensie waar de goden vandaan komen, ze was van een verblindende schoonheid, haar schaduwloze gezicht reflecteerde het licht. De enige aanwezige, een jonge man, staarde naar haar, zijn ademhaling stond stil en hij was zijn eigen taal vergeten, maar goed ook want hij had wartaal uitgeslagen.

Winterdepressie door gebrek aan licht

Winterdepressie wil zeggen klachten in herfst en winter die verdwijnen in de lente. Patiënten met winterdepressie ervaren toename van eetlust, gewichtstoename en meer behoefte aan slaap. Bij driekwart van lijders aan deze depressie helpt lichttherapie. Men spreekt van winterdepressie bij ernstige depressie die gedurende ten minste twee opeenvolgende jaren ‘s winters optreedt en verdwijnt in het voorjaar.

Illusie van de vrije wil

Heeft de mens vrije wil of werkt het brein, dat voor grootste deel uit het onderbewuste bestaat, zelfstandig? De mens zou bij bezit van vrije wil een uitzondering zijn in het dierenrijk. Het bewustzijn van de mens is geen garantie voor het bestaan van vrije wil, wat zou betekenen dat het rationele verstand de baas is en het menselijk handelen bepaalt en dat is niet het geval, de ervaring bepaalt het en dat is niet hetzelfde.
Schrijf mee!