Custor » Specials » Actiniden

Bespreking van de Actiniden

Bespreking van de Actiniden In de actinide reeks zijn de elementen radioactief. Sommige elementen met hogere atoomnummers ontstaan alleen in laboratoria. In deeltjesversnellers worden elementen met hoge atoomnummers gecreëerd door botsingen tussen elementen met lagere atoomnummers, deze radioactieve elementen bestaan maar kort. De elementen hebben voornamelijk hightech-toepassingen. De bijna-monopoliepositie van China op het gebied van actiniden stemt daarom tot nadenken. De eerst ontdekte actiniden zijn Uranium door Klaproth in 1789 en Thorium door Berezelius in 1829, de meeste van de actiniden zijn door de mens gemaakt in de 20e eeuw.

Plaats van de actiniden in het periodiek systeem

Actiniden, groep radioactieve metalen beginnend met atoomnummer 90 (thorium) tot atoomnummer 103 (lawrencium).Onder in het periodiek systeem bevinden zich de elementen series lanthanide en actinide. Uranium (U) is het meest bekend. De elektronenconfiguratie en chemische eigenschappen lijken op het overgangsmetaal actinium (Ac). Actiniden zijn genoemd naar actinium. Ze vormen een groot deel van het radioactieve afval van kerncentrales.

Algemene eigenschappen van de actiniden

  • Zeldzame aarden hebben een grote diversiteit in oxidatiegetallen en zijn alle radioactief.
  • Meerderheid wordt synthetisch gemaakt in deeltjesversnellers en hun bestaan is van korte duur.
  • Alle zijn onstabiel en reactief vanwege atoomnummer boven 83 (nucleaire stabiliteit).
  • Zilverkleurige metaalglans.
  • Vormen stabiele complexen met o.a. chloride, sulfaat, carbonaat en acetaat.
  • Er kunnen nucleaire reacties plaats vinden.
  • Soorten straling van de elementen zijn alfa, bèta en gamma.
  • Wegens hun radioactiviteit en de kenmerken van zware metalen, worden ze als giftig beschouwd.
  • Veel actinide metalen, hydriden, carbiden en andere verbindingen kunnen ontbranden bij kamertemperatuur en daardoor radioactief materiaal verspreiden.

Het voorkomen van de actiniden

Thorium en uranium komen als natuurlijk element op Aarde voor omdat hun isotopen een halveringstijd van miljarden jaren hebben. Actinium en Protactinium zijn vervalproducten van 253-Uranium en 238-Uranium en daarom ook in de natuur te vinden.
Alle actiniden zijn radioactief en vervallen naar lood. De elementen met de atoomnummers 93 en hoger - transuranen genoemd-kunnen alleen kunstmatig geproduceerd worden.

Toepassingen

Actiniden worden toegepast in de hightech industrie, waaronder ruimtevaart, wapenindustrie en energievoorziening, daarom schept de (90%) monopolie positie van China in de productie van actiniden, een gevoel van onbehagen in de Westerse wereld.
Berkelium, het element

Berkelium, het element

Berkelium is een kunstmatig zacht, zilverwit, radioactief metaal. Het is ontdekt in Lawrence Berkeley National Laboratory (1949) door Stanley G. Thompson and co-workers en vernoemd naar de stad Berkel…
Californium: Het element

Californium: Het element

Californium is een radioactief scheikundig element met symbool Cf en atoomnummer 98. Het element is voor het eerst in 1950 geproduceerd aan de Universiteit van Californie door het beschieten van het a…
Curium: Het element

Curium: Het element

Curium is een hard, bros, radioactieve zilverachtig metaal. Het komt niet in de natuur voor en moet in een kernreactor gemaakt worden door neutronenvangst afkomstig van plutonium en americium isotopen…
Einsteinium: Het element

Einsteinium: Het element

Einsteinium is een transurane synthetisch element met symbool Es en atoomnummer 99. Het is vernoemd naar Einstein. Het is een zacht, zilverkleurige paramagnetisch metaal. Het element is ontdekt in afv…
Fermium: Het element

Fermium: Het element

Het element fermium werd ontdekt in het puin van de eerste waterstofbom explosie in 1952 en vernoemd naar Enrico Fermi, een pionier in de kernfysica. De chemie wordt bepaald door de overheersende +3 o…
Lawrencium: Het element

Lawrencium: Het element

Lawrencium is een synthetisch chemisch element met een chemisch symbool Lr en atoomnummer 103. Het is een radioactief metaal, genoemd naar Ernest Lawrence, de uitvinder van de cyclotron, een apparaat…
Mendelevium: Het element

Mendelevium: Het element

Mendelevium is een synthetisch element met chemisch symbool Md en atoomnummer 101. Een metalen radioactieve transuranic in the actinide serie. Het kan momenteel niet in een macroscopische hoeveelheid…
Neptunium: Het element

Neptunium: Het element

Het element neptunium is voor het eerst gesynthetiseerd door Edwin McMillan en Philip H. Abelson aan de Berkeley Radiation Laboratory in 1940. Sindsdien wordt de meeste neptunium geproduceerd door neu…
Nobelium: Het element

Nobelium: Het element

Nobelium is een synthetisch chemisch element met symbool No en atoomnummer 102. Het is vernoemd naar Alfred Nobel, uitvinder van dynamiet. Het is een zwaar radioactief metaal. Net als alle elementen m…
Plutonium: Het element

Plutonium: Het element

Plutonium is een zwaar metaal met een metallic zilvergrijs uiterlijk. Blootgesteld aan lucht, ontstaat door oxidatie een matte oxide laag die 70% in volume toeneemt, en daardoor afbladert en verandert…
Protactinium: Het element

Protactinium: Het element

Het element protactinium is een scheikundig element met symbool Pa en atoomnummer 91. Het is een dichte, zilverkleurig metaal die gemakkelijk reageert met zuurstof, waterdamp en anorganische zuren, ma…
Thorium: Het element

Thorium: Het element

Thorium, genoemd naar Thor de god van de donder, is in 1828 ontdekt door de Zweed Jöns J Berzelius. Thorium is goedkoper dan uranium en thoriumreactoren produceren veel minder nucleair afval dan urani…
Uranium: Het element

Uranium: Het element

Uranium met grootste atoomgewicht van voorkomende elementen, komt van nature voor in lage concentraties van enkele delen per miljoen in de bodem, rotsen en water, en wordt commercieel gewonnen uit ura…
Gepubliceerd door Custor op 04-04-2015, laatst gewijzigd op 22-04-2015. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Greg Robson, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
  • http://www.chem4kids.com/files/elem_actinide.html
  • http://www.encyclopedia.com/topic/actinide_series.aspx
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Actinide