Bespreking van de niet-metalen
Een niet-metaal element staan atomen, in tegenstelling tot de metalen, niet gemakkelijk een elektron af. Niet-metalen hebben een hogere elektronegativiteit en zijn daardoor sterke oxidatoren. De meeste niet-metalen zijn slechte geleiders van elektriciteit. De niet-metalen kunnen bij kamertemperatuur gasvormig, vloeibaar of vast zijn. Bij lagere temperatuur vormen zij in het algemeen vaste stoffen met een molecuulrooster. Niet-metalen vormen een ionen verbinding met metalen. Onderling vormen niet-metalen vaak covalente bindingen.Ook in de organische chemie zijn niet-metalen belangrijk.
Plaats in periodiek systeem
De niet metalen staan rechts boven in het periodiek systeem: Koolstof - Stikstof - Zuurstof - Fosfor - Zwavel - Seleen (halogenen en waterstof worden ook vaak tot de niet-metalen gerekend).
Niet metalen in het periodiek systeem:
- Meer-atomig niet-metaal
- Twee-atomig niet-metaal
- Edelgas
Definitie en eigenschappen
Er is geen ondubbelzinnige definitie van niet-metalen. Ze tonen meer variatie in hun eigenschappen dan metalen. Belangrijkste kenmerken van niet-metalen zijn: grotendeels bestaan als een-atomige gassen, met enkele twee-atomige of meer-atomige moleculen, in tegenstelling tot metalen die uit geordende atoomroosters bestaan. zij algemeen dof en bros, in tegenstelling tot metalen, die glanzende, buigzaam of vervormbaar zijn; ze hebben meestal lagere dichtheden dan metalen; zijn slechte geleiders van warmte en elektriciteit en hebben aanzienlijk lagere smelt en kookpunt dan die van metalen (met uitzondering van koolstof).
Relevante elementen
De elementen geclassificeerd als niet-metalen omvatten één element per groep 1 en groep 14: waterstof (H) en koolstof (C); twee elementen van groep 15: stikstof (N) en fosfor (P); drie elementen uit groep 16 : zuurstof (O), zwavel (S) and selenium (Se). meeste elementen van groep 17 (halogenen): fluor (F), chloor (Cl), broom (Br) en jood (I); en alle elementen in groep 18 (edelgassen).
Zeventien elementen worden geclassificeerd als niet-metalen; meeste zijn gassen (waterstof, helium, stikstof, zuurstof, fluor, neon, chloor, argon, krypton, xenon en radon); één een vloeistof (broom); en enkele vaste stoffen (koolstof, fosfor, zwavel, selenium.
Vergelijking van de eigenschappen van metalen, niet-metalen, en metalloiden
- In het periodiek systeem, zijn er drie belangrijke types elementen namelijk metalen, niet-metalen, en Metalloïden. kenmerkende eigenschappen van metalen, niet-metalen, en metalloiden:
- Metalen zijn meestal glanzend, kneedbaar, sterk en hard. Metalen zijn goede geleiders van elektriciteit en warmte. Voorbeelden van metalen zijn goud, zilver, ijzer, uranium, aluminium en zink.
- Niet-metalen geleiden warmte en elektriciteit niet goed. Niet-metalen zijn bros en niet gemakkelijk in vormen te gieten. Niet-metalen elementen zijn bijvoorbeeld waterstof en koolstof.
- Metalloïden hebben kenmerken van zowel metalen als niet-metalen en worden wel halfmetalen genoemd. Metalloïden zijn meestal semi-conductors, wat betekent dat ze zowel kunnen isoleren als elektriciteit geleiden. Deze eigenschap maakt Metalloïden zeer geschikt als computerchip materiaal. Voorbeelden van metalloiden zijn van silicium en Boron.